torsdag 16 juni 2011

FemNets/Senioras studieresa till Landskrona

FemNets/Senioras studieresa till Landskrona startade med ett besök hos Centrum för arbetarhistoria, som i samverkan med universitet och högskolor bedriver forskning, arrangerar seminarier, konferenser m m.
Vilken huvudbonad man hade, kunde säga mycket om kvinnors status. En sådan rödrutig schalett bars t ex av kvinnor som sökte arbete (1800-talet)
Därefter var det dags för Landskrona museum, som just nu ställer ut med ”Broderat” och med liten utställning om Siw Malmqvist, stadens ”kändistös”.
Broderi, text "Rikedom". Klicka på bilden för större storlek.
Citadellet/Landskrona slott besöktes naturligtvis. Korna betade vid vallarna och fiskare stod vid ån och prövade fiskelyckan. Idylliskt.

Vi gjorde en visit hos Why Not – Lasse Flinckmans glamorösa kafé vid slottsområdet.


Inne på slottsgården besökte vi Hemslöjden i Skåne och vi beundrade de flitiga kvinnorna som satt och hemslöjdade olika alster. Vi besåg också en konstutställning...

Vi hade bjudits in av Hotell Öresund för exklusiv visning. Och från och med nu var vi deras VIP-gäster och guidades runt av hotellets marknadsansvariga, Magdalena Lindhard, en driftig och serviceinriktad kvinna, som för övrigt är medlem i vår systerorganisation nätverket Göran.

Hotell Öresund är Landskronas största hotell, privatägt, med flera fastigheter och med en historia som går tillbaka till 1700-talet och som egentligen byggts på klostergrund. Hotellet har ägarskap ihop med Citadellet.

Vi visades runt på slottet, som har en hel del aktiviteter och evenemang på gång: konstutställningar, julmarknader, fången-på-fortet, bröllopsevenemang, cateringverksamhet ihop med hotellet, m m m m. Vi hann också besöka den del som tidigare huserat fångar, bl a livstidsdömda sådana.
När fängelset alldeles i början av 1900-talet blev för omodernt för fångarna, så blev det ett kvinnofängelse i stället. Kvinnorna fick tåla det omoderna, medan männen blev överförda till mer moderna avdelningar (!)

Vi visade runt även på Hotell Öresund: rummen, konferensanläggningen, gourmetrestaurangen Nils Holgersson i källarvåningen (med stuk av Kockska krogen i Malmö) och avslutade det hela med en jättegod måltid!


Hotellanläggningar som vill följa med sin tid ägnar sig numera inte enbart åt att hyra ut rum, utan har också kringverksamheter, paketarrangemang o d.

Vad vi inte hann med: Landskrona har också fina koloniträdgårdar och ett kolonimuseum. Det största turistmålet i Landskrona är såklart Ven, vilket har varit vårt studiebesöksmål under tidigare år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar