fredag 1 juli 2011

Studieresa Sjöbo

I veckan gjorde FemNet en ny studieresa, denna gång styrde vi mot Sjöbo. Avsikten var att utöka våra referensramar och att bekanta oss med landsbygdsföretagande.
Och visst var det tillika en nöjesresa…

Eriksgården med sina tre systrar som delägare har ett par av oss bekantat sig med redan tidigare. Vi passade på att luncha där och en del av oss plockade ihop flera kartonger jordgubbar. Mumsiga och färska!

Lövestad är en aktiv by, åtminstone håller handelsföreningen fanan högt. Man har bl a skapat en mängd historiska skyltar och placerat dem på olika platser och byggnader.

I Lövestad träffade vi hastigt och lustigt på Emil Ibjer, ägare till Spiken i kistan, en antikvitets- och byggnadsvårdsaffär: med gamla skruvar, badkar, kaminer, yxor, m m m m. På landsbygden får man vara mångsysslare, så Emil arbetar också som deltidsbrandman, operasångare och renoverar/byggnadsvårdar ibland.

Dessutom har han också Mormors mamelucker att ta hand om - grannaffären, som har teaterkläder till uthyrning. En kreativ man med högtflygande planer för utveckling av Lövestad! (Uthyrning av dubbeldäckare, skapande av ett Skansen i miniatyr, m m)

Lilla valpen Valpvor, dotter till mamman Hundvor (namn efter människonamnet Gunvor)
Dubbeldäckaren, med kök på nedre botten. Lustgård utanför. Kan hyras inför bröllop och andra evenemang.

Janes Snickarbod i Klasaröd träffade vi Kvinnets företagerskor, som skapat sig en tillvaro och ny livsstil som entreprenörer i Sjöbobygden. Så intressanta och spännande historier! (Kvinnet är FemNets systerorganisation och tillhör ResursCentranätverket)

I snickarboden fanns Jane Svensson-Bertilsdotter som skapar vackra saker av trä och vars rykte om snickarskicklighet även nått Malmös "starke man", Reepalus, öron.

I snickarboden. Lani Noreke och Jane Svensson-Bertilsdotter
(Klicka för större bild)

Vi träffade industridesignern Nixi Orvoën med franskt ursprung, som hastigt och lustigt hamnade i skånska Klasaröd och som där skapade sitt Nixette la Coquette, med innehåll av textil, design, kreativ sömnad, formgivning, workshops, kurser, m m.
Nixi längst t h

Även Lani Noreke, som är ordförande för Kvinnet, bjöd på sig själv och berättade om sin färd från att vara biokemist i USA till att starta sitt företag som fotograf, Norekefoto Underbara bröllopsfoton reportage, porträttfoton, m m. Det gör ändå skillnad att anlita en proffsfotograf!

Även Boel Brynell, Heingegårdens Mathantverk, har sadlat om och blivit entreprenör. Vi följde med henne till hennes gård, beundrade  på avstånd det dagsgamla, näpna fölet och inhandlade Boels kakpåsar och chutney.

Kvinnorna i Klasaröd har ”funnit varandra” i Kvinnet, viss samverkan har inletts och nu smids det planer på att sätta Klasaröd på kartan, att Klasaröd inte enbart är ett ställe som man passerar, på väg mot andra orter. Man har planer på ett Kreativa Klasaröd – utvecklingsprojekt för bygden.

Allra sist besökte vi Bibbi Bergkvist i Butik Änglagård, som ligger utanför Lövestad, med underbart läge och i en mysig gammal gård. Änglagård har både gårdsbutik och webbutik, med försäljning av ekologiska produkter: hudvård, ljus, produkter för skafferiet m m m m. Där finns också en kuriosahörna, där man kan fynda bland vintage och secondhandkläder och Bibbi testar även med att sälja begagnade möbler på kommission. Bibbi har intressen också i design, layout. 
Som sagt: På landsbygden får vara kreativ som företagare och vara något av mångsysslare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar