fredag 8 april 2011

Eldsjälsorganisationer som räddar liv

Tema Samhällsengagemang:
Det finns eldsjälsorganisationer, som månar om att rädda djurliv.
Enbart i Malmö finns 6 000 – 8 000 hemlösa katter, som far väldigt illa.  
Föreningen Förvildade Katter och Kattkommando Syd besökte oss häromkvällen och berättade om sina verksamheter.

FFK (Föreningen Förvildade Katter) Möllevången, en liten strävsam förening som arbetar med att förbättra livet för områdets hemlösa katter, berättade om bl a TNR-metoden. (Man fångar in katter, låter kastrera dem och släpper sen ut dem igen). De vill också försöka bidra till att människor i sitt engagemang för katterna lär känna varandra i området (socialt projekt). Finns numera även på Lorensborgsområdet och i Teckomatorp.

Kattkommando Syd berättade om sin verksamhet, som omfattar hela södra Sverige och som är en betydligt större organisation. Se mer på deras hemsida!

Båda organisationernas mål är att höja kattens status.
(Kuriosa: När polisen får in en hittekatt, så noteras den under beteckning ”värdelöst hittegods”.)
Vad kan DU göra?
Organisationerna behöver – förutom penninggåvor - hjälp med transporter, gåvor för försäljning, fotografering, jaga sponsorer, påverka politiker, redovisningskunniga, m m m m. Se hemsidan kks.nu under ”stöd kks” och ”vill du hjälpa kks”

Även FFK behöver samma slags hjälp.

Kattrådet i Malmö
Det finns fler organisationer som ömmar för våra hemlösa katter. Det har också funnits Malmös Kattråd (finns fortfarande på kommunens hemsida), men som numera är mycket vilande.  Man är oense om hur frågan med hemlösa katter ska lösas – en del organisationer vill att katter ska skjutas. Andra vill rädda liv (se ovan)

Katten – en må-bra-källa och vårt mesta husdjur
Forskare vet att djur får oss att må bättre - att de har en positiv effekt på vår livskvalitet, vår hälsa och vår sociala förmåga. (Organisationen ”Katthjälpen” har t ex en vårdkatt, som körs ut till servicehus e d någon gång i veckan och får träffa de gamla, som skiner upp och blir jätteglada när de får se ”sin” katt. )

Det finns 1,2 miljoner katter i våra svenska hushåll, vi har nästan dubbelt så många katter som hundar. Nästan var fjärde barnfamilj har katt. Av ensamhushåll har vart tionde sällskap av en katt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar