fredag 19 november 2010

ResursCentra i Estland

Våra resurscentrakontakter i Estland har hört av sig. De berättar om ett evenemang, "Internationella Landsbygdskvinnors dag" som arrangerades i mitten av oktober, med korta föredrag av landsbygdsföretagerskor, föreläsning om genus m m och utställning/mässa med företagerskor inom olika branscher.

Estland har fem resurscentra - och alla heter Fem Net. De driver seminarier, cirklar, arbetar för att få fram lån till kvinnors företagande, mentorskap och driver projekt med olika EU-länder.

Huvudorganisationen heter ETNA (företagsamma kvinnor i Estland). Organisationen utnämner varje år "Årets Företagande Kvinna". I år gick utmärkelsen till en företagerska som arbetat med framtagande och marknadsföring av ett mat- och turismnätverk i södra Estland. (Gårdar o d med närodlad och hälsosam mat, utan kemiska tillsatser - och som gärna dessutom är intresserade av att utveckla närturism.) Dessutom har hon initierat matnätverk i Tartu, som förbinder 20 gårdar och 280 andra kontakter.

FemNet har under två somrar skickat sina utsända att rekognosera bland resurscentra och landsbygdsföretagerskor i Estland. Vi har blivit mycket väl emottagna och RC-kvinnor från Estland har även gjort studiebesök hos oss i Skåne.
Nu väntar vi bara på en god projektidé att fortsätta kontakterna....
Litet mysigt ställe i vackra omgivningar, Tabina semesterhem, nära staden Vöru i södra Estland. Stället ägdes av en av de företagerskor vi kom i kontakt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar